Raste talas nezaposlenosti

Bez autora
Jul 09 2012

Samo za mesec dana, od aprila do maja, bez radne knjižice je ostalo oko 2.400 ljudi. Srbija, sa Makedonijom i BIH je na začelju evropskih zemalja po broju stanovništva bez zaposlenja. Sa stopom nezaposlenosti od 25,5 posto, koja je zabeležena u aprilu mesecu ove godine, Srbija je ostvarila još jedan istorijski rezultat.Imajući u vidu da je prva polovina godine provedena u predizbornoj kampanji, a potom vreme prolazi na formiranju nove vlade, teško je pretpostaviti da se ovakav trend rasta nezaposlenosti može obuzdati do kraja 2012. godine.

Raste talas nezaposlenostiSamo za mesec dana, od aprila do maja, bez radne knjižice je ostalo oko 2.400 ljudi.

Srbija, sa Makedonijom i BIH je na začelju evropskih zemalja po broju stanovništva bez zaposlenja. Sa stopom nezaposlenosti od 25,5 posto, koja je zabeležena u aprilu mesecu ove godine, Srbija je ostvarila još jedan istorijski rezultat.

Imajući u vidu da je prva polovina godine provedena u predizbornoj kampanji, a potom vreme prolazi na formiranju nove vlade, teško je pretpostaviti da se ovakav trend rasta nezaposlenosti može obuzdati do kraja 2012. godine.
Prema izveštaju Evropske komisije, na kraju marta meseca, zaposlenost u Srbiji je na najnižem nivou i iznosi 1,73 miliona radnika. Pad zaposlenosti je registrovan u svim sektorima, čak ni u granama industrije koje su beležile rast nema rasta zaposlenosti.

Svaki četvrti radno sposoban građanin nema posao, a prema nekim grubim procenama, od aprila do maja meseca ove godine, dnevno je 80 ljudi dobijalo otkaz.

Po sektorima, zaposlenost je najviše pala u administrativnim i pratećim uslugama, nekretninama,

samozapošljavanju i poljoprivredi, dok su javni sektor i druge usluge registrovali veliki rast, uprkos preporukama da se javni sektor racionalizuje u pogledu zapošljavanja. Ovim se pravi novi pritisak na budžet da isprati isplate zaposlenih u javnim sektorima i penzionera, čiji broj je dostigao broj zaposlenih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik